top of page

​Ailemizin Soyağacı

"Geçmişini Bilmeyen, Geleceğini Göremez" adı altında hazırladığım bu soyağacı dosyası düşündüğüm kadar kolay olmadı. Orta okula başladığım 1957 yılından sonra soyumuzu, büyüklerimizi hep düşündüm. Araştırma işini yıllar içinde yaşlı büyüklerime sorarak belirli bir yere kadar götürdüm. Babaannem Altun, Babam Halit, Amcam Sadık, Amcam İdris Ergin, Dayım İsmail Ateş, Ziver Ateş, Hamza Ateş, Babamın Halası Halime Yaylaçiçeği, Çolak Mustafa Ateş gibi büyüklerimden yeterli olmasa da bilgiler alıp notlar tuttum.

 

Üniversite yıllarından sonra yaşam mücadelesi 1973-1975 yıllarında Federal Almanyada,1975 yılında 4 aylık kısa dönem yedek subaylıktan sonra 1982 yılına kadar İstanbul da Mühendislik Şirketi kurdum. Zamanın şartlarına göre 1982-1998 yılları arasında Libya da Büyük bir Türk firmasında Mühendislik yaptım.1998-2000 yılları arasında Karadeniz Oto yolunda Müşavir firmada kontrol Mühendisliği işinde Trabzon da bulundum. 2000-2012 yılları arasında İstanbul da Camisi olmayan Zekeriya köyde bir inşaat firmasında Müdürlük yaparak zenginlere Süper villa inşaatları yaptım... Sonrasında Yapı Denetim işlerinde Proje ve Uygulama Mühendisliği işine devam ediyorum… Yapı Denetim Mühendisliği çalışmaları sırasında bol zaman olduğundan, soyağacı yapma çalışmalarına başladım.

 

Bahsettiğim gibi bu kadar bilginin toparlanması düşündüğüm gibi kolay olmadı.

 

Müderris Mahmut Efendi :

Amasya'dan iki kardeş olarak gelen Müderris Mahmut Efendi, Ordu merkeze bağlı Gerce köyüne, Mahmudiye Medresesini kurarak Eğitim ve yaşamına burada devam ediyor. Kardeşi Ordunun Perşembe tarafına yerleşir. Sonradan Otur Soyadı altında soydaşlarımız bizimkiler gibi ayni soyadı altında yaşamlarına devam ediyorlar…


Müderris Mahmut Efendinin yaşamından çok az bilgi bizlere intikal etmiştir.

 

İki oğlu oluyor, birisi kendisi gibi Müderrislik yapıyor. Müderriszade Ahmet Efendi tarafı buradan devam edip geliyor. İkinci oğlu Mehmet Efendi tarafından Oturoğulları tarafı devam ediyor. Dedem Ömer Otur babam Müderriszade Ahmet Efendiyi, Babası Müderris Mehmet Efendi Oturakta bırakarak İstanbula Eğitim işleri için gitmiş.1934 tarihinde soyadı kanunu çıkınca Perşembe deki akrabaları ile beraber OTUR soyadını almışlar. Daha çok bilgimizin olduğu Müderriszade Ahmet Efendi; Osmanlı İmparatorluğunun 1839 yılında Tanzimat Fermanı ilan edilmesinden sonra, Nüfus kütükleri tutulmaya başlanmış. önceleri Eyalet salnamelerinde tapu ve vergi kayıtlarında tutuluyormuş…

 

Müderriszade Ahmet Efendi nin Doğumu

Nüfus kayıtlarında : 01/07/1864 TC Kimlik No : 663 640 663 ..Baba Adı: Mehmet Ana Adı : Selime. Ateş Oğulları kızı. Aynı köyden.

 

Babası Mehmet Efendi Eğitim mi veya ne için gittiyse İstanbul a gittiğinde oturakta kalmış. Birde kız kardeşi Mihri Hanım var. Çolak Mustafa Ateş'in Annesi. Selime Hanım Tek başına iki evladını yetiştirmiş. Çevresinde zamanında Ordu'da köprü başında toprak mahsülleri üzerine geniş çaplı ticaret işi yapmış Ahmet Efendi. Babaannem Altun bana söylediğine  göre, kendisini bizzat görmüş.

 

"Kır siyah sakallı orta boylu hızlı yola giden akıllı bir adamdı."

 

Hayatında daima tek hanımla yaşamış olan Ahmet Efendi birinci hanımı Havva hanım ölünce, Erenli köyünden büyük hocanın kızı Ayşe hanımla evlenmiş oda ölünce, Ayşe hanımın kardeşi Meryem hanımla evlenmiş. Birinci cihan harbi başlarında Ordu da ticaret işinde şehirin çevresinde çok bataklık var sivrisinekler ve sıtma çok olduğundan halk yazları Çambaşı yaylasına giderlermiş. Ahmet Efendi bu sebeplerden mütevellit hastalanmış ve şehirden doktor çağrılmış gayrimüslim Ermeni olan doktor ilaç verirken şişenin kapağı açılınca, tapası tavana fırlamış, Şarkiye Mahallesindeki evinde, ve o sabah ruhunu teslim ediyor. Bu arada oğlu dedem Ömer beyaz atına sabah erkenden biniyor ve köye gidiyor Kayabaşına varırken Melet ırmağından geçerken birisi babasının öldüğünü söylüyor belinde zincire bağlı Legand (Toplu) Tabancasını çekmiş, atının üzerinden suya düşmüş... Babaannemin anlattıkları...

 

Nüfus kayıtlarında Ölüm Tarihi: 14/03/1914 Mezarı Ordu nun Selimiye Mahallesinden Taşocakları yanındaki mezarlığa defnedilmiş. Babaannem Ömer dedeme babasının mezarının yerinin kaybolması ile söylenirmiş… Dedem Ömer de babası gibi ticaretle ilgilenmiş. Ağabeyi Hatip Mustafa Otur, Gerce köyündeki Caminin İmamlığına ölünceye kadar devam etmiş. Küçük Erkek kardeşi Mevlüt Babası öldüğünde iki yaşında imiş.

Dedem Ömer 1315, miladi 1897 yılı doğumlu. Babam Halit  ise 1898 doğumlu derdi.Nüfusa bildirimi geç verilmesi olabilir...

 

Müderriszade Ahmet Efendinin

Birinci Hanımı: Havva Hanımdan Mustafa Otur (Hatip) Doğumu:01/07/1890. TC Kimlik No: 663 610 664 ... yaşamında, Birinci Hanımı Mustafa ile Tükez den doğma Havva Hanımdan üç erkek bir kız evladı oluyor

İkinci Hanımı: Molla Hüseyin ile Hatice den doğma Dudu Hanımdan iki Erkek iki Kız evladı oluyor.

Üçüncü Hanımı Erenli köyünden Ömer ve Servi den doğma Güllü Hanımdan  üç erkek üç kız evladı oluyor

.

Hatip Mustafa Otur Yaşamında Üç Hanımı ile beraber oturmuşlardır...                

Müderriszade Ahmet Efendi ilk Hanımı Havva Hanımdan doğma Ayşe Özbucak Doğumu:01/07/1892.TC Kimlik No:577 693 527 ... Şakir Özbucak ile evlenmiştir Üç erkek evladı oluyor.

 

Müderriszade Ahmet Efendi Birinci Hanımı vefat edince Erenli köyünden Büyük Hoca Mustafa Efendi ve Gülsüm Hanımdan Doğma Ayşe Hanımla evlenmiş. Nüfus kayıtlarına göre ilk, kızı Halime Yaylaçiçeği oluyor. Doğumu:01/07/1898 TC.No:461 837 365 .. Mevlüt Yaylaçiçeği ile evlenmiştir.

Dört erkek iki kız evladı oluyor. Müderriszade Ahmet Efendi Birinci hanımı vefat edince, İkinci Hanımı Ayşe den ikinci Ömer Otur Doğumu: 01/07/1899 nüfus kayıdındaTC Kimlik No:663 580 665 ...Dedem Ömer in Aile hayatı

 

Birinci hanımı: Aydınlık köyünden Abdullah ve Havvadan Doğma Rabia Otur Hanımla evleniyor.Beş Evladı oluyor.

İkinci Hanımı: Çatak köyünden Cıroğullarından Emine Hanımla evleniyor. Evladı olmamış.

Üçüncü Hanımı: Erenli köyünden Şaban kızı Emine Hanım Evlatları olmuş yaşamamış.

Dördüncü Hanımı: Erenli köyünden Hediye Hanım Evladı olmamış.

Beşinci Hanımı: Altun Otur Erenli köyünden Ömer Çavuş ile Emine kızı, bir Evladı oluyor.Altun Dedem Ömerin Dayısının Hanımı oluyor.Birinci Cihan Harbinde Şehit olmuş.Sonradan Dayısının Hanımını Nikahına geçirmiştir.

 

Müderriszade Ahmet Efendi ikinci Hanımından Azime Hanım Doğumu:01/07/1901 TC.No:461 867 364 ...Evlenmiş çocuksuz ölmüş.

Müderriszade Ahmet Efendi ikinci Hanımından Zeynep Hanım Doğumu:01/07/1903 TC.No:663 490 668 ...Bekar vefat etmiş.

 

Müderriszade Ahmet Efendi Üçüncü Hanımı Meryem Hanımı, ikinci Hanımı Ayşe Hanım vefet edince, kardeşi Meryem ile evlenmiş. Doğumu: 01/07/1886 TC Kimlik No: 663 550 666 58. iki kız bir erkek evladı oldu.

Birinci Evlat :Gülsüm Hanım Bekar vefat etmiş. Doğumu: 20/04/1906 TC Kimlik No: 663 460 669 ...

İkinci Evlat : Saide (Saime) Ergin. Harun Ergin le evlenmiş dört evladı oldu. Doğumu: 07/06/1908 TC No:267 503 866 ..

üçüncü Evlat : Mevlüt Otur. Birinci Hanımı Saliha Gülperi Mehmet Hanife Evladı üç erkek üç kız evladı oldu.İkinci Hanım Fatma Celal ve Zeynep den Dört Erkek üç kız evladı oldu. Doğum Tarih i :01/07/1912. T.C No : 663 280 675 ..

 

Önemli bir durum

1864 yılından önce yani Müderriszade Ahmet Efendinin doğumu, 01.07.1864 öncesi doğanlar benim nüfus idaresinden temin ettiğim belgelerde yazılı değil. Mesela Ahmet Efendinin Birinci Hanımı Havva Hanım ile İkinci Hanımı Ayşe Hanımın bilgileri yok. Nüfus işleri idaresi ilerki yıllarda Miladi 1800 yılından bu güne kadarki bilgileri, Osmanlı Arşivleri, Tapular  vergilerden toparlayıp herkesin hizmetine sunacak…Benim belgelerde kişilerin vefat tarihleri yok özel izinle veriliyormuş. Sadece Ahmet Efendinin ilk olduğu için verdiler… Osmanlı İmparatorluğu Monarşi idaresi Tek kişi.Yasa,kanun,yönetmelik,tüzük yok.Her şey Padişah Fermanı ile oluyordu… Cumhuriyet kurulunca, Soyadı kanunu 21 Haziran 1934 Tarihinde kabul edildi .Bundan önceki kişilerin Soyadları yoktur. cumhuriyet zamanı Medeni kanun 17 Şubat 1926 Tarihinde kabul edildi. Evlenme işleri resmileşti. Herkes bir kişi ile evlenecekler. Nüfus idaresi,Soy,Nesil kayıt işinde.Erkek tarafı üzerinde işlem yaptığından,Kadın akrabalarımız. Evlendikleri Aileler ile yaşamlarına devam ediyorlar. Benim aldığım belgelerde 509 kişi var. Nüfus kayıtlarını başka yerlere alanlar,soyadlarını değiştirenler,vatandaşlıktan ayrılanlar var...

 

Bilinen eski kuşaklar ile yeni nesilleri bir araya getirdim. İsim benzerliğinden yanlışlıklar olabilir. Çıkartamadığım bazı kişileri yazamadım aldığım belgeden;Soyadları olmayan kişi sayısı:12 kişi.Otur Soyadı olanlar: 441 kişi. Müderrisoğlu Soyadı olanlar: 47 kişi .Müderris Soyadı:1 kişi. Hatipsoylu Soyadı olanlar: 5 kişi. Ulaşotur Soyadı olanlar: 1 kişi. Yetkinotur Soyadı olanlar: 1 kişi.Dağaşanotur Soyadı olanlar:1 kişi. Genelde Durumun önemi nedeni ile T.C Kimlik numarasının son iki rakamını yazmadım. Nokta nokta olarak geçtim.

 

* Yazımlarda işaretli kişiler soyadı kanunundan önce vefat edenlerde var. Soyadı yazılmamıştır.

Hazırlayan: Nihat Müderrisoğlu, e-mail:nihatmuderrisoglu@hotmail.com Beylikdüzü / İSTANBUL *Mart.2014

 

 

  • w-facebook
  • google+

​© Copyright 2023 Moving Co. Proudly created with Wix.com

bottom of page